this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Helvetet 1: En hund med tre huvuden

Den romersk-katolska dödsliturgins monopol i Skandinavien bröts först med Martin Luther. Han förkastade lÀran om skÀrselden och martyrernas betydelse: det var Skriften och inget annat som gÀllde. Genom Àrekbiskopen Laurentius Petri och kyrkoordningen frÄn 1571 faststÀlldes den svenska reformationen och bestÀmdes att de efterlevande inte kunde vara de döda till nÄgon hjÀlp. Nu var det med ens meningslöst att ge sig ut att pilgrimsvandra och svassa kring nÄgon helig persons jordiska kvarlevor. Den som trodde pÄ Kristus skulle komma till himlen Àven utan förböner och annat fiffel och fusk. Det Àr detta som Àr pÄskens budskap: eftersom Jesus uppstod frÄn de döda, ska vi ocksÄ uppstÄ. Det vill sÀga: om vi tror. Den som inte trodde skulle bli fördömd och brinna för evigt i helvetets heta eld. DÀrmed blev begravningen Äter i allt vÀsentligt en tilldragelse för de efterlevande och inte för den döde.
Den religiöst ansatte nordbon tycks Ă€ndĂ„ ha haft det förhĂ„llandevis lĂ€tt med den förkristna asalĂ€rans enda kĂ€nda del av den skuggtillvaro som utgör de dödas straffort med den germanska benĂ€mningen ‘Hel’: de dödas dystra slutstation. Beskrivningar av grekernas Hades, dit de döda fördes över floden Styx av den gamle grinige och lika girige prĂ„mskepparen Charon, erbjuder ingen bestĂ€mt uttalad dödsrikesfilosofi. DĂ€r hĂ€rskade Zeus och Poseidons bror Hades tillsammans med dennes maka Persefone. Porten till dödsriket vaktades av hundmonstret Kerberos, som hade tre huvuden och en man eller svans av ormar.

Helveteshund med tre huvuden
VasmÄlning frÄn den etruskiska
staden Caere
ca 540 f.Kr.

Dante Alighieri beskriver senare – med den döde diktaren Vergilius som ciceron och sĂ€llskap pĂ„ resan – ‘Inferno’ (Helvetet) och ‘Purgatorio’ (SkĂ€rselden) pĂ„ sammanlagt 9 475 versrader i de tvĂ„ första delarna av Divina Commedia. Dante rĂ€knar med nio helveten, dĂ€r plĂ„gorna Ă€r mĂ„nga och svĂ„ra, samt sju skĂ€rseldar dĂ€rtill. Över helvetets port lyser den hemska inskriften “LĂ€mna allt hopp, ni som gĂ„r över tröskeln” och lĂ€ngst ner i helvetestratten: pĂ„ “hela universums botten” förtĂ€rs Judas Isakriot ihop med Marcus Janius Brutus och Gajus Cassius Longinus av Lucifer. De hade alla begĂ„tt samma ohyggliga brott: Judas förrĂ„dde som vi har fĂ„tt lĂ€ra oss Jesus med en kyss; Brutus och Cassius förrĂ„dde (det blivande romerska) kejsardömet.
Efter att ha bestigit skĂ€rseldens berg nĂ„r Dante paradiset (‘Paradiso’), dĂ€r han trĂ€ffar sin ung-domskĂ€rlek Beatrice. Vergilius kan inte följa honom dit, eftersom han levde före Kristi födelse och alltsĂ„ inte var kristen, vilket var en förutsĂ€ttning för att trĂ€da in i paradiset. I Dantes vĂ€rld bestĂ„r paradiset av nio himlasfĂ€rer. FrĂ„n Kristallhimlen (‘Primum Mobile’) intrĂ€der Dante i Det rena ljusets himmel (‘EmpyrĂ©n’). DĂ€r gör han sĂ€llskap med ingen mindre Ă€n Gud och möter klostergrundaren Benedictus av Nursia: nĂ„gon mer kristen Ă€n han finns inte. Dante har hittat hem.

Dante: oder die HyÀne,
die in GrÀbern dichtet.
FRIEDRICH WILHELM NIETZSCHE
1889
Götzen-DÀmmerung,
oder, Wie man mit dem
Hammer philosophiert

I Dantes vĂ€gvisare till de dödas vĂ€rld förekommer begreppet limbo (lat., av limbus ‘kant’, ‘rand’) som ett slags förgĂ„rd till helvetet. Enligt romersk-katolsk teologi Ă€r detta ett tillstĂ„nd mellan himmel och helvete, som Ă€ndĂ„ inte Ă€r = skĂ€rselden. Limbo Ă€r ett pĂ„hitt av medeltidens största katolska helgon Thomas av Aquino som en barmhĂ€rtighetsgĂ€rning mot alla spĂ€dbarn som dog innan de hann döpas: före Thomas sĂ€ndes alla odöpta döda direkt till helvetet, innan de Ă€nnu hunnit förtjĂ€na det. Katolska kyrkan praktiserar fortfarande limbo, dĂ€r miljoner, kanske miljarder bortgĂ„ngna spĂ€dbarn har försmĂ€ktat sedan snart 800 Ă„r. Men det ska bestĂ€mt bli Ă€ndring pĂ„ detta nu: pĂ„ven Benedictus XVI vĂ€ntas inom nĂ„got av de nĂ€rmaste Ă„ren fatta beslutet att avskaffa limbus parvulorum (‘spĂ€dbarnens limbo’): dĂ„ ska alla dessa olyckliga barn slĂ€ppas fria och invadera himlen. Det finns Ă€ven ett ‘fĂ€dernas limbo’ (limbo patrum) för sĂ„dana fromma som levde före Kristi uppenbarelse: till exempel Gamla testamentets profeter och flera av antikens poeter, hjĂ€ltar och filosofer. Samt en och annan muslim. Det Ă€r tills vidare oklart om Ă€ven dessa icke-kristna farbröder ska slĂ€ppas in i den katolska himlen.