this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Forntid 2: Än lever vikingen

Som logotyp förekommer begreppet ‘viking’ i namnet pĂ„ ett rederi som trafikerar Östersjön mellan Sverige och Finland. Ett ishockey- och fotbollslag frĂ„n Stavanger och ett gĂ€ng korgbollspelare frĂ„n Solna samt ett amerikanskt fotbollslag med stiliserade kreaturshorn pĂ„ spelarnas huvudskydd. En dansk livrĂ€ddningsutrustningstillverkare. En till och med den 3 juli 2004 populĂ€r orkester att dansa till i svenska folkparker. Ett gemensamtĂ€gt nordiskt-estlĂ€ndskt statligt lotteri. Samt för en mĂ€ngd andra mer eller mindre angelĂ€gna produkter och intresseorganisationer. Hos en mjödfabrikant möter kunden den forntida skandinaviske sjömannen utklĂ€dd till nĂ„gon av de sju smĂ„ gruvarbetarna. Och en förening för hörselskadade i Uppsala marknadsför sig med hjĂ€lp av en pĂ„hittig viking som anvĂ€nder hjĂ€lmens ena horn som… hörapparat. I Sverige kan dessutom sedan 1904 dagligvaror som smör och ost och Ă€gg vara runmĂ€rkta, vilket pĂ„stĂ„s garantera en överlĂ€gsen kvalitet.

Ej runmÀrkta

Fast mindre Ă€n fem Ă„r senare antyder kvĂ€llspressen att orkestern – det handlar om Vikingarna, förstĂ„s – kanske ska trĂ€ffas igen och ge sig ut pĂ„ ny turnĂ© bland den svenska granskogens mygg och mott. DĂ„ var dansband helt bort i tok. I dag Ă€r dansband inne igen och det gĂ€ller att hĂ€nga pĂ„ innan Bengt-Barbroz och Sven-Sigurdz har tagit över och hittat sin buggande publik i Överkalix och ÖstervĂ„la. Frontarens billiga elvisimitationer som rĂ€tt misslyckad soloartist efterĂ„t kanske inte gav skivbolaget sĂ„ mycket klirr i kassan heller? Än sen: det Ă€r aldrig för sent. Att börja om.
Men ibland Ă€r det ju det. Varför slutar vissa mĂ€nniskor aldrig innan? Lill-Babs och Foppa. Sverker Åström och Kjerstin Dellert. Prins Carl Philip och Arne Vajsing och Nicke Lilltroll?

Kommer alltid att finnas?

Vikingfjord Ă€r inte endast ensam nationell akevitt i Norge. Tillverkaren utnĂ€mner Ă€ven stolt den egna produkten till “the best vodka in the world”.
Det Àr nÀrapÄ oundvikligt att Vikingur sparkar boll i Reykjavik, dÀr de för nÀrvarande inte tillhör de frÀmsta i allislÀndskan. Och den som tycker att maten bara smakar bra om den lagas pÄ en spis som kostar mer Àn 100 000 kronor bestÀller ett sÄdant monster till det nya platsbyggda köket med sex kraftiga gaslÄgor, stekhÀll, grill och tvÄ ugnar som drivs med bÄde el och gas. Vikingspisen tillverkas i Greenwood, Mississippi, pÄ betryggande avstÄnd frÄn Skandinavien. Denna amerikanska kökspjÀs gör sig bÀst ihop med italiensk marmor och handmÄlat kakel frÄn Provence. För samma summa kan man i dag annars fÄ en bÀttre begagnad bil. Ingen har dock Ànnu kommit pÄ att kalla nÄgon sÄdant fordon jag kÀnner till för 4WD Volvo Viking. Men den modellen kanske Àr pÄ vÀg? Sedan mer Àn ett halvt sekel sÀljer i alla fall det svenska företgaet Husqvarna symaskinen Viking över hela vÀrlden i design av den mÄngsidige formgivaren Sixten Sason. Den första modellen skiljer sig inte pÄ nÄgot avgörande sÀtt i utseendet frÄn den som sÀljs i dag.

Modern maskin – nĂ€stan som gammal

FC Viikingit spelar fotboll med mĂ„ttlig framgĂ„ng i Helsingfors, fastĂ€n finska vikingar nog Ă€r mycket lite kĂ€nda pĂ„ vĂ„r sida av Östersjön. Och sedan starten i maj 2003 flyger Viking Airlines med hornprydd viking i gult och blĂ„tt pĂ„ stjĂ€rtfenan 300 000 turister direkt frĂ„n Stockholm till Balkan och Beirut varje Ă„r.
Sedan 1984 ligger pÄ Vasagatan i Stockholm Radisson SAS Royal Viking Hotel, vÀgg i vÀgg med Centralen. NÀr jag var dÀr för mer Àn 20 Är sedan var drakslingan den överallt Äterkommande dekoren. DÀr hÀngde björnskinn pÄ vÀggarna av marmor och fanns en SkyBar med lampor som sÄg ut som bronsÄldershjÀlmar och en bardisk med sjÀlvlysande hÀllristningar. Men jag minns inte att jag sÄg nÄgon tillrest tysk turist som drack mjöd ur ett kohorn.
Denna tidstypiskt ‘fornnordiska’ utsmyckning finns tyvĂ€rr inte lĂ€ngre kvar i det kungliga vikingahotellets SkyBar, som har byggts om Ă„tskilliga gĂ„nger sedan invigningen.