this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Forntid 1: Viking på Sjätte avenyn

Det var under göternas 1800-tal den sorgligt efterhängsna och av många ännu knäsatta bilden av vulgärvikingen först tecknades – och vars upphovsmän mycket beundrades av bland andra riksantikvarierna Hans Hildebrand och Oscar Montelius.
Odalbonden är inte längre vår ideala förfader ens för en inbiten centerpartist. Men föreställningen om den vittbereste sjökrigaren lever kvar – och ändå var de flesta av oss nog inga vidare vikingar, utan som bönder var mest. I dag uppträder vikingen och hans båt i många olika förklädnader. Vi möter skeppet som symbol för ett norskt bensinföretag. På skokrämsburkar av klassiskt svenskt märke. I Lidingös stadsvapen sedan 1926. Som skulpterad relief högst upp på US Department of Justices byggnad på Constitution Avenue & 10th Street i Washington DC – men med landets egen nationalsymbol the bald headed eagle i fören i stället för vikingarnas drakhuvud. På flaskor med sprit för export till USA från 1958 och därefter under 40 år på etiketten till samma svensktillverkade storsäljande brännvin [fast i dag finns bara vimpeln och det randiga seglet kvar]. Som logotyp för ett bryggeri i Danmark som tillverkar mjöd. Samt som kylaremblem på en brittisk lyxbil. Varumärket för en amerikansk ölproducent visar ett vikingaskepp som seglar i skummet på ett ölglas. Sådana fartyg i olika utföranden har förutom i de skandinaviska länderna även återgivits på frimärken från Bulgarien, Kanada, Estland, Frankrike, kanalöarna Guernsey och Jersey, Polen och Ungern. Vikingskipet: så heter även den mycket påkostade idrottsarena i Hamar för främst skridskosport som byggdes till de vinterolympiske leker i Norge 1994. Och Norges Curlingforbund har ett emblem där jag tror att det är stäven på skeppet från Oseberg som syns. Ett av USA:s största och mest ansedda bokförlag heter Viking Press och har ett sådant skepp som symbol. Förlagets mest kända redaktör var under en tid Jacqueline “Jackie” Kennedy Onassis. Och i småländska Målerås skulpterar Mats Jonasson vikingar och deras skepp – samt isbjörnar, lokala kaprifoler och nakna kvinnokroppar – i kristall.

Nobelpristagare på fint förlag

Robert Allen Zimmerman berättar i första delen av sin självbiografi hur Louis Thomas “Moondog” Hardin sjöng till hemgjorda instrument och läste egna dikter på gatorna i New York i början av 1960-talet: “Moondog was a blind poet who lived mostly on the streets. He wore a Viking helmet and a blanket with high fur boots. Moondog did monologues, played bamboo pipes and whistles”. Jag har också efteråt sett och lyssnat till Moondog i samma stad, och jag försäkrar: hans huvudbonad var en ruskig sak att skåda nära två meter ovanför den stolte bärarens pälsklädda fötter. En luva av rött åtsmitande läder med två kohorn modell XXL. Moondog turnerade även i Europa och har en gång uppträtt på Statens historiska museum i Stockholm med egna kompositioner, vilka har namn som: Ginnungagap; Heimdall Fanfare; Hugin and Munin; Midgard Serpent. Zimmerman säger att Moondog sjöng och spelade på W 42nd Street. Jag har för mig att han något tiotal år senare syntes mest kring västra femtiofjärde gatan mellan sjätte och sjunde avenyerna. Människor berättade att han hade stått i ett gathörn där sedan 1949: ‘The Viking of 6th Avenue at Moondog’s Corner’. En statist utklädd till Moondog vid sitt gathörn blixtrar förbi tillsammans med flera andra udda existenser ur Bob Dylans liv och repertoar under förtexterna till Todd Haynes film I’m Not There.

Viking modell XXL
på Sjätte avenyn

Moondog föddes i Maryville, Kansas, men hans hjärta klappade av någon anledning mest för Tyskland, som han kallade: “The Holy Land with the Holy River [= Rhen]”. Det var också där Moondog levde de sista 25 åren av sitt liv. Framträdandet på Historiska museet spelades in på skiva och gavs endast ut i en begränsad upplaga som knappast går att få tag i mer. Moondag har även i Stockholm dirigerat Fläskkvartetten sittande på scenen i skräddarställning och med ryggen åt publiken. Från oktober 2005 finns dock en sammanfattning av den blinde kompositörens livsverk från 1949 till 1995. Och sedan år 2007 en omfattande biografi inklusive en CD med 28 av Moondogs kompositioner. Janis Lyn Joplin har sjungit Moondogs All Is Loneliness framför Big Brother & The Holding Company och kompositören har själv medverkat på skivinspelningar tillsammmans med skådespelerskan Julie Andrews: hon från Sound of Music.
En egen vikingafavorit är en fransk sprittillverkares exklusiva produkter med den stolta varudeklarationen: Le Cognac des Vikings. Firmans dyraste märke för ‘vanliga’ konsumenter heter Le Drakkar/Viking Ship och saluförs sedan mer än 50 år i en förgylld flaska av handmålat glas eller porslin med formen av ett vikingaskepp i styv kuling. Några lite billigare sorter har namn som ‘Vikingaskölden’ och ‘Vikingaklockan’. Var och en kan enkelt föreställa sig hur förpackningarna ser ut.
Företagtes prestigeprodukt nummer 1 heter: The Saga of Svalbard. Den tappades på 1 500 flaskor år 1991 och kan bara köpas på… Spetsbergen. Jag har hört att det finns samlare som i dag betalar 20 000 kronor för en enda sådan flaska.

Viking dricker konjak

Vikingar och alkohol förväntas fortfarande höra ihop. I ett mycket påkostat och elegant reklamtryck för Åhus kommun och V&S samt i synnerhet deras bästsäljande brännvin Absolut Vodka nämns de nordiska sjömännen inte bara i titeln och omtalas i stolta ordalag den mytiska bataljen vid Helge å: “[…] presumably only a stone’s throw from where Absolut is produced today”. Sedan starten 1979 har fler än en miljard [1 000 000 000] buteljer med den svenska succésnapsen lämnat bränneriet. För 27 år sedan fanns inte Absolut Vodka. I dag är det världens tredje största enskilda spritmärke. Utan varje patriotisk jämförelse: detta får trots allt anses vara en mer världsomspännande framgång och större kassapjäs än kanske alla skandinaviska vikingatåg tillsammans.