this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

8 000 begravda soldater och ett äpple från Kina

Från den 28 augusti till den 16 januari nästa år visar Östasiatiska museet på Skeppsholmen i Stockholm utställningen Kinas födelse med bland annat några av de berömda soldaterna ur kejsar Qin Shi Huangdis underjordiska armé av terrakotta som påträffades nära staden Xi’an i provinsen Shaanxi i mellersta Kina år 1974.
Utställningen är den första i sitt slag i Europa och tar fasta på perioden 221 f.Kr.–220 e.Kr. Det är samtidigt som Romarriket uppstår och når sin höjdpunkt. Det är under samma period Kina enas och grunden läggs till det Mittens rike, som skulle bestå ända in i modern tid.

Krigare från underjorden

När TV4:s Nyhetsmorgon presenterade utställningen i fredags var båda programledarna sällsamt obekanta med ett av arkeologins mest häpnadsväckande fynd genom alla tider. Ordet ‘Qin’ i kejsarens namn är även namnet på den provins han kom ifrån och är upphovet till det väldiga rike vi i dag kallar… Kina.
Det är samma sak med apelsinen. Att ‘apel’ kunde ha någonting att göra med vårt svenska ‘äpple’ borde även en programledare i TV4 förstå. Och Sin[a] är ett gammalt namn på Kina. Apelsin betyder därför ‘äpple från Kina’, varifrån vissa apelsinsorter på 15- och 1600-talen först importerades till Europa. För den skull Nyhetsmorgon fredag skulle få för sig att någon gång göra ett inslag om just denna frukt.

Fanns först i Kina

Du som noga följer min blogg vet redan vad varje bildad medborgare bör känna till om den märklige man som grundade Kina och lät bygga ett genom alla tider oöverträffat gravmonument över sig själv. Men för dig som eventuellt har tappat bort någonting längs vägen presenterar jag, med början vilken dag som helst nu, i tre avsnitt något om Kinas förste kejsare Qin Shi Huangdi och hans underjordiska armé av lera.